top of page

IlmastonTae
Helsingin Sanomat uutisoi aiemmin tällä viikolla, että jopa 50 % suomalaisista olisi valmis tinkimään taloudestaan ilmastotyön edistämiseksi. Mutta olisiko tämä reilua, jos toiset 50 % kokevat muutoksen itselleen vaikeaksi, mahdottomaksi tai epämiellyttäväksi? HS järjesti myös ilmasto- ja luontoaiheisen vaalipaneelin, jossa käsiteltiin oikeudenmukaista vihreää siirtymää. Aloitan vastaamalla epäilijöille, että jokainen vuosi, jolloin emme toimi, vähentää mahdollisuuksia tehdä vapaaehtoisia, ”mukavia” toimia. Ilmastonmuutos tulee olemaan tulevina vuosina erittäin rankka,. Jja se tulee määrittämään meidän kaikkien tulevaisuuden, halusimme tai emme. Mutta miten vihreästä siirtymästä tehtäisiin reilu nyt? Olen vuosia edistänyt teknologian, kaupan ja vihreän siirtymän yhteensovittamista. Uskon tähän sektoriin suomalaisista, itsekkäistä, käytännöllisistä syistä. Vihreässä siirtymässä on järkeä. Ja Suomi voi olla IlmastonTae globaalilla skaalalla.


Tänään nuorten vaalikoneessa kysyttiin, tulisiko maataloustukia suunnata enemmän kasviproteiinien tuotantoon? Vastasin, että maatalous on ilmastopäästöjen aiheuttaja ja että valtion tukipolitiikalla voisi hyvin ohjata suomalaista maataloutta kohti ilmastokestävämpää tulevaisuutta. Tämä tukisi myös suomalaisten yritysten vientiä maailmalla, ja toisi takaisin työpaikkoja, investointeja ja veroeuroja. Olisi myös viisautta valjastaa hyvin verkostoituneet osaavat nuoret mukaan talkoisiin vahvistamaan Suomen maabrändiä kestävän kehityksen ja kasvisruoan osaajamaana. Ehdotankin tukipolitiikan siirtämistä kohti kasviproteiinien tuotantoa. Vantaalainen Solarfoods on hyvä esimerkki yrityksestä, joka yhdistää maatalouden, teknologian ja toimivan tukipolitiikan.


Vihreään siirtymään liittyvä kunnianhimo tuottaa ideologistakin vastakkainasettelua. Sellaiseen ei Suomella ole varaa. Tärkeintä on pitää kaikki mukana. Meidän tulee vaalia luottamusta ja yhteistyötä erityisesti näinä aikoina, kun demokratia on maailmalla koetuksella. Uskon tässäkin asiassa avoimen vuoropuhelun ja keskinäisen kunnioituksen voimaan, nyt, kun suomalainen yhteiskunta pyrkii ratkaisemaan ilmastokriisin juurisyitä. Koen, että ilmastokriisi ja kuudes sukupuuttoaalto ovat aikamme suurimpia haasteita, sillä esimerkiksi Suomessa ilmastohaitat johtavat luontokadon voimistumiseen, vesistöjen pilaantumiseen ja sään ääri-ilmiöihin. Lämpöisen Golf-virran epäillään muuttavan suuntaansa. Maailmalla ilmastokriisi johtaa nälkään, muuttoliikkeeseen ja konflikteihin.


Seuraavalla vaalikaudella Suomeen tarvitaan hallituskoalitio, joka ei jarruttele ilmastotavoitteista vaan vahvistaa Suomen asemaa vihreän siirtymän kärkimaana. Suomi menestyy, kun yritykset voivat investoida ja osaavia työntekijöitä on riittävästi. MenestyksenTae on myös väestö, jolla on riittävä toimeentulo ja tarpeelliset hyvinvointia tukevat palvelut. Haluan olla tulevalla vaalikaudella mukana pitämässä Suomea turvallisena ja elinvoimaisena. Auta minua voittamaan vaalit, jotta voin olla rakentamassa parempaa Suomea ja maailmaa. Toimiva ilmastopolitiikka ei jätä ketään kyydistä, vaan ottaa jokaisen suomalaisen matkaansa ja on parhaimmillaan on hyvinvoinninTae meille kaikille.

Comments


bottom of page