top of page

Maahanmuuttopolitiikka kaipaa rauhantyötä, ei populismia

Tanskan demaripääministeri on linjannut, ettei Tanska enää ottaisi turvapaikanhakijoita. Tämä kanta turvapaikanhakijoista on populistinen, hätäinen, harkitsematon ja mahdollisesti kv-oikeudellisesti laiton. Turvapaikanhakijat nimittäin kävelevät rajalle, ja heidän tilanteeseensa on vastattava pikimmiten, kun taas pakolaisia haetaan leireiltä.


Tanskan demareiden keskuudessa suosiota nauttiva populismi ei sovi sosialidemokraattisiin arvoihin, mutta ei myöskään liberaalin demokratian perusajatuksiin. Yhteistyön rakentamisen sijaan populismi luo paikan kahtiajaolle ja kitkalle ihmisten välillä. Maahanmuuton ongelmista pitää voida puhua avoimesti ja ratkaisukeskeisesti. On tarjottava viitekehys, jossa valtaväestön edustaja ei koe olevansa vastakkaisessa tai konfliktisessa asemassa maahanmuuttajaan nähden omassa maassaan. Populismilta on tukahdutettava happi avoimella ja rohkealla keskustelulla.


Vastaavasti tulokas (uussuomalainen tai uuseurooppalainen) kohdentaa voimavaransa uuden ympäristönsä kulttuurin ja elämän ymmärtämiseen. Rakentavan keskustelun ja yhteistyön ilmapiirissä kannetaan kaikkien voimavarat yhteen laariin ja luodaan uutta. Johtoajatuksena; kun sinä voit hyvin, minäkin voin hyvin. Yhteiskuntaa niin Suomessa kuin laajemminkin Euroopassa onkin kasvavissa määrin rakennettava rauhantyön ottein. Rauhantyötä, eli yhteiskunnan systemaattista eheyttämistä tarvitaan lähellä ja kaukana. Haluatko nähdä hyvän esimerkin hienosta yhteistyöstä? Katso Närpiöön. Siellä hyödynnetään ihmisten voimavaroja yhteisen hyvän rakentamiseksi pitkälle tulevaisuuteen.


Päätän kollega Erkki Tuomiojan (sd.) sanoin, ”Surullisena seuraan Tanskan sosialidemokraattien johdon kylmäkiskoista suhtautumista turvapaikanhakijoihin. Se tuntuu pahalta siksikin, että Tanska on innokkaasti osallistunut niihin sotiin jotka ovat pakolaisvirtoja synnyttäneet.”


bottom of page