top of page

Mitä oivalsin, kun artisti Meri Vahtera otti yhteyttä Instagramissa?

Suora yhteys kansalaisten ja päättäjien välillä on tämän päivän demokratiaa, millä on hyvät ja huonot puolensa.


Meri Vahtera on laulaja, lauluntekijä ja esiintyjä. Olemme molemmat kasvaneet samoilla kylillä – siinä Vantaan, Myyrmäen, Martinlaakson ja Tikkurilan kulmilla. Olimme molemmat lukiomme ilmaisutaidon valinnaisella, jossa taiteilija-lehtori Maissi Salmi oli valmistelemassa uutta produktiotaan, Lentoon-kabareeta. Elettiin vuotta 2001 ja Salmi oli juuri saanut valmiiksi aikaisemman produktionsa, Samuli Vauramon tähdittämän näytelmän, jonka Yle oli ostanut lukioltamme. Minulla ei sattuneista syistä ollut kabareessa laulavaa roolia, mutta Merillä oli. Valot himmenivät, Meri asteli keskelle hyvin valaistua lavaa. Spotti seurasi hänen aistikkaiden kasvojensa kaikkia ilmeitä. Musiikki lähti käyntiin ja aina, kun Meri avasi suunsa, tuntui kuin ilma olisi vetäytynyt Martinlaakson lukion auditoriosta. En ollut koskaan aiemmin elämässäni käynyt missään konsertissa, enkä ollut koskaan ennen Martsariin pääsyä kuullut kenenkään laulavan niin lähellä. Sydämeni pomppasi ensimmäisiä kertoja elämässäni elävän musiikin taiasta. Taika toistui esityksestä toiseen.

Kelataan 20 vuotta eteenpäin. Eletään vuotta 2021 ja Meri on toteuttamassa unelmaansa menestyvänä artistina ja hänen lukioaikainen kaverinsa Hussein on kansanedustaja. Ystävyys on säilynyt vuosista huolimatta. Kiitos ihanien yhteisten muistojen – olimmehan me sentään mm. pari vanhojentansseissa – ja sosiaalisen median kanavien. Parhaimmillaan sosiaalinen media on demokratian kannalta tärkeä apuväline.


Meri laittaa 19.1.2021 kello 10.45 Instagramissa yksityisviestin:


VAHTERA: ”Sano mulle, että kotihoidontukea ei poisteta!”

RAUHANTAEE: ”Odota, selvitän.”

Näen viestin, laitan sen suoraan sellaisenaan SDP:n kansanedustajien yhteiseen chattiin WhatsAppissa. Vain minuutti myöhemmin chatissa vastataan. Menen takaisin Instagramiin.

RAUHANTAEE: ”Kotihoidosta on sovittu hallitusohjelmassa, että se pysyy nykymuotoisena. Perhevapaauudistus on sen sijaan etenemässä ja se tarkoittaa positiivisia muutoksia perheellisille."

VAHTERA: *Laittaa kasan sydämiä ja kiittää*

RAUHANTAEE: ”Musta on huikeeta, että tänä päivänä kansalaisella on omalle kansanedustajalle suora pääsy ja vastaukset tulevat minuuteissa.”

VAHTERA: "Tämä on parasta."

Demokratian parhaita puolia on kansalaisten ja päättäjien välinen avoin yhteys, jota saa käyttää halutessa antaa palautetta tai kysyä kysymyksiä. Laskimme tukijoideni kanssa, että vastaus on annettu yli 570:aan kysymykseen. Liikuntarajoitteinen tyttö Helsingistä sai asunnon hissillisestä talosta, Espooseen muuttanut suurperhe sai huonekalut lahjoituksina, eläkeläinen sai tarvitsemaansa tukea, yrittäjä löysi oikean korona-avustuskanavan ja maahanmuuttaja löysi tarvitsemansa työpaikan. Tämä suora yhteys ja pyyntöihin vastaaminen tarkoittaa parhaimmillaan sitä, että moni ihminen kokee tulleensa kuulluksi ja nähdyksi sekä saaneensa asiansa edistetyksi.

Suoralla ja esteettömällä yhteydenotolla on myös varjopuolensa. Sieltä saattaa nimittäin tulla helposti kuraa niskaan. Aiheellinen palaute on aina tervetullutta – kutsun sitä kriittiseksi tai jopa kirittäväksi kannanotoksi. Hallituksen päätöksistä tulistunut vihainen kansalainen langanpäässä ansaitsee tulla kuulluksi. Tilanteet avataan rauhassa ja kehitystoiveet otetaan vastaan, ja palaute myös välitetään aina eteenpäin. Kuunteleminen avaa silmiä ja saa aikaan positiivisia muutoksia ainakin omassa toiminnassani.

Jokainen vastuupaikalla oleva päättäjä osaa suhteuttaa palautteen muuhun meneillään olevaan keskusteluun ja itse käsitteillä olevaan asiaan. On hyvä kuunnella herkällä korvalla ihmisiä. Kanavia kannattaa pitää, oman jaksamisen rajoissa, auki ja vapaana.

Sen sijaan some-kanavista tuleva kura, jonka tarkoituksena on ainoastaan pilkata tai lannistaa, pyrkii tarkoituksenhakuisesti negatiivisuuteen ja on siten sekä vaarallista että surullista. Sitä tulee päättäjille tänä päivänä suhteettoman paljon. Herkkä ja osaava päättäjä osaa erotella ja laittaa tällaisen palautteen suoraan henkiseen ja virtuaaliseen roskakoriin, mutta tämä ei tarkoita etteikö se koskettaisi. Onkin tärkeää tähdentää, että päättäjien on löydettävä keinot palautua ja pitää mielensä kirkkaana haasteista huolimatta.


Saamelainen somevaikuttaja ja toimittaja Emmi Nuorgam sanoo, että vihainen puhe on sallittua, mutta vihapuhe ei. Vihapuhe edistää syrjäytymistä, radikalisaatiota ja apatiaa. Sen saatossa ihmiset eivät uskalla osallistua keskusteluihin eivätkä lähde esimerkiksi vaaleissa mukaan ehdolle. Demokratiassa päätöksenteko jää yhä harvemman ihmisen käsiin. Tähän on herättävä ja keskusteluun on osallistuttava rohkeasti.

RAUHANTAEE: ”Missä asuit kun olit lukiossa?”

VAHTERA: ”Tikkurilassa, ja nyt muutetaan Hiekkaharjuun siihen viereen.”

RAUHANTAEE: ”Se on mukavaa seutua, tulen muuttoapuun.”

VAHTERA: ”Muutto on vasta myöhemmin, tule maalaamaan (kasa sydämiä)”.


Tämä kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Demarinaisten Vieraskynä-blogipalstalla 22. tammikuuta 2021.



Ainiin!


Meri on ehdolla Iskelmän vuosiäänestyksessä Vuoden Iskelmä ja Vuoden Naisartisti -kategorioissa, ja häntä voi äänestää 25.1 asti.

0 kommenttia

Σχόλια


bottom of page