top of page

Nuoret ovat tulevaisuus ja jo nyt keskeinen osa suomalaista yhteiskuntaa ja globaalia maailmaa


Tänään on tasa-arvon päivä, joka herättelee minua ajattelemaan maailmaa jälleen uusin ja erilaisin silmin. Tänään ajattelen minua nuorempia ja heidän tulevaisuuttaan.


Keskiviikkona julkaistiin nuorisobarometri, jonka teemana oli ensimmäistä kertaa kestävä kehitys ja ilmasto. Viime aikoina sekä koronapandemia että Ukrainan sota ovat taas osoittaneet, että lapset ja nuoret ovat maailman kriiseissä erityisen haavoittavassa asemassa. Näin on myös ilmastokriisissä. Lapset ja nuoret joutuvat sen seuraukset raskaimmin kestämään, jos emme toimi nyt.


Nuorisobarometrin tuloksia:

‚ÄĘ Rauhan edist√§misest√§ kysytt√§ess√§ jopa 94% nuorista piti Suomen toimintaa rauhan edist√§misess√§ hyvin tai melko t√§rke√§n√§ 75% pit√§ess√§ sit√§ hyvin t√§rke√§n√§. Rauha koettiinkin p√§√§m√§√§rist√§ t√§rkeimm√§ksi. Vuoden 2018 nuorisobarometriss√§ 89% oli samaa mielt√§, ett√§ nuorille on opetettava konfliktin ratkaisutaitoja. Nuorilta on siis vahva tuki rauhantoiminnalle sek√§ halu olla mukana rakentamassa ja yll√§pit√§m√§ss√§ rauhaa.

‚ÄĘ Eriarvoisuuden v√§hent√§mist√§ t√§rke√§n√§ piti 88%, n√§l√§n poistamista 86% ja sukupuolten tasa-arvon edist√§mist√§ ja k√∂yhyyden poistamista 85%

‚ÄĘ Ilmastonmuutos ja ymp√§rist√∂n tuhoutuminen aiheuttavat nuorille paljon tunteita. Yli puolet vastaajista oli joskus keskustellut ilmastoahdistuksesta ja yli 75% vastasi tunteneensa surua. Toisaalta kest√§vien valintojen tekemisest√§ monet saavat hyv√§n olon.‚ÄĘ Nuoria selv√§sti kiinnostaa ymp√§rist√∂kysymykset ja kokevat olevansa niist√§ hyvin perill√§.

‚ÄĘ Nuorten usko tulevaisuuteen on kaikesta huolimatta eritt√§in korkeaa ja nousussa. Erityisesti uskotaan Suomen tulevaisuuteen. Meid√§n teht√§v√§n√§mme p√§√§tt√§jin√§ on turvata ja vahvistaa entisest√§√§n t√§t√§ tulevaisuudenuskoa omilla p√§√§t√∂ksill√§mme sek√§ ottamalla nuoret mukaan p√§√§t√∂ksentekoon vaikuttamaan tulevaisuuteen.


Tulokset todistavat, että rauha, ihmisoikeudet sekä ympäristöasiat ovat nuorille erittäin tärkeitä ja niihin halutaan vaikuttaa. Kuten valtion nuorisoneuvosto politiikkasuosituksissaan tuo esille, meidän tulee luoda uusia keinoja osallistaa nuoria entistä enemmän, niin ilmasto- ja ympäristö- kuin ihmisoikeus- ja rauhanasioissa.


Nuoret eivät ole vain tulevaisuus, vaan jo nyt keskeinen osa suomalaista yhteiskuntaa ja globaalia maailmaa.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

„ā≥„É°„É≥„Éą


bottom of page