top of page

Vapauden puolesta täytyy kamppailla


Otimme Veronika Honkasalon kanssa vastaan iranilaistaustaisen, Suomessa työskentelevän avaruustutkijan. Shabnam Nikbakhsh ei ole poliitikko eikä aktivisti. Mutta hän on aktivoitunut, koska hän kantaa suurta huolta ja vastuuntuskaa tavallisten iranilaisten ihmisten vapaudesta.


Tyttöjen päivänä ajattelen sorrettuja tyttöjä ympäri maailmaa. Erityisesti mielessäni ovat Iranin tytöt, #hazara-tytöt, ja monet muut tytöt, joita poliittinen islamismi sortaa. Islamisteille tavoite pyhittää keinot. Paine on ollut monessa islamistisessa patriarkaatin maassa kestämätön. Iranin naiset ovat nyt vuorossa taistella itsensä vapaaksi. Shabnamin mukaan Iranin protestit eivät ole islamia vastaan, vaan vapauden puolesta.


Keski- ja Kaakkois-Aasiassa vapauksia on riistetty tai rajoitettu käyttämällä islamin tulkintoja aseena ihmisiä vastaan iät ja ajat. Tätä on myös tehty kautta historian eri puolilla maailmaa muiden uskontojen toimesta –mikään uskonto ei ole vapaa tästä. Tuhannet vuodet erilaiset papistot ovat alistaneet kansoja uskonnon nimissä. Sääntö on, että kun uskonnon sekoittaa politiikkaan, syntyy sortoa.


Uskonnot pitäisi asteittain poistaa poliittiselta ulottuvuudelta ja sekularismin, eli maallisen hallituksen pitäisi nousta valtaan. Näin kukaan ei voi enää jumalan nimissä päättää tai pakottaa muita mieltymystensä mukaisesti tekemään tai uskomaan jotakin. Vähintäänkin pitäisi sallia ihmisten elää kuten haluavat, vaikka maassa harjoitettaisiinkin pääasiallisesti jotain uskontoa.


Tuetaan ihmisten huutoa vapauden puolesta niin Iranissa kuin myös ympäri maailmaa.


Comments


bottom of page