top of page

Seniorineuvola

Suo

men väestö eläköityy nopeasti. Moni työelämässä ja jo eläkkeellä oleva miettii, kukakohan hänestä huolehtii, jos seniorihoiva on nyt jo retuperällä.

Ehdotankin, että ensi kaudella hallitusneuvotteluissa päästäisiin sopuun seniorineuvolan perustamisesta. On aika tehdä rakenteellinen uudistus, joka ennaltaehkäisee sairauksia, ohjaa kuntoutukseen tehokkaasti, eikä se uudistuksena kasvata menoja vaan säästää veronmaksajien kukkaroa.


Diabetesliitto on laskenut, että ennaltaehkäisemällä 2-tyypin diabeteksen puhkeaminen 20 prosentilta erityisen suuressa riskissä olevilta, yhteinen säästö vuosittain olisi 700 000 000 euroa.

Ennaltaehkäisy tarkoittaisi oman tilanteen ymmärtämistä sekä sen mukaisten elintapojen muutosta.


Sote-ministeriö on arvioinut seniorineuvolan maksavan 200 miljoonaa euroa. Tämä olisi murto-osa diabeteksen ennaltaehkäisyn säästöistä.

Yhden luukun periaatteella toimivasta seniorineuvolasta omainen tai seniori saa kaiken tarvittavan avun. Jokainen henkilö, täytettyään 65-vuotta, tai ollessaan jäämässä työkyvyttömyyseläkkeelle, saisi kutsun neuvolaan.


Neuvolassa katsottaisiin ihmisen kokonaiskunto, labrat, liikuntaelimet, digi-syrjäytyminen sekä sosiaaliset suhteet. Osan saisi kutsun kahden vuoden välein, toiset saisivat kutsun viiden vuoden välein.


Ehdotin kuluvalla kaudella seniorineuvolan valmistelua. Tämä ehdotus tuli senioreilta itseltään. Ajan tämän mallin sisään yhteistyössä muiden kanssa myös ensi kaudella, jahka sinne asti pääsen.

Hussein al-Taee

kansanedustaja (sd.)

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentários


bottom of page