top of page

Meidän on laitettava Venäjä-Viisumit hyllylle kunnes EU löytää ratkaisunsa


Kirjoitettu 28.7.22

Luin √§skett√§in siit√§, miten ven√§l√§iset ovat pakkosiirt√§neet jopa kaksi miljoonaa ukrainalaista Ven√§j√§n puolelle. Uudelleenkoulutukseen! Saamme tarkemmat luvut vasta sodan j√§lkeen, ehk√§ ty√∂ etsi√§ kuolleita ja kadonneita vie vuosikymmeni√§. Lupasimme toisen maailmansodan j√§lkeen ‚ÄĚ‚Äďnever again‚ÄĚ. T√§ss√§ sit√§ ollaan. Emme me voi teeskennell√§, ettei t√§t√§ sotaa tapahdu, ottamalla keskiluokkaisia ja uusrikkaita ven√§l√§isi√§ turisteja Suomeen. Yhteisell√§ EU-linjalla on v√§li√§. Nyt se linja pit√§√§ l√∂yt√§√§ nopeasti. Ajatus siit√§, ett√§ ven√§l√§iset eiv√§t tied√§ sodasta ei pid√§ paikkaansa t√§ss√§ ajassa ja maailmassa. He kyll√§ tiet√§v√§t, ja ottamalla heid√§t t√§nne annamme viestin, ett√§ mekin hyv√§ksymme raakuudet. Tai ett√§ olemme turtuneet niihin.


Me suomalaiset päättäjät emme tunnu vieläkään ymmärtävän, että venäläinen päättäjä ei ymmärrä muuta kuin voiman politiikkaa. Sitä kissaa ei enää ole, jota voimme välillä silittää myötäkarvaan. Se kissa on riisunut naamionsa ja paljastunut karhuksi. Käyttäydytään sen mukaisesti. Vain muutama maa maailmassa ottaa venäläisiä turisteja vastaan tällä hetkellä. Ne maat ovat venäläisen sotapolitiikan hyväksyneet joko avoimesti tai peitellen. Miksi me luokittelisimme itsemme niihin? Kuten on heikkoutta hyväksyä turistiviisumeita juuri nyt, on myös heikkoutta käydä ostamassa bensaa rajan toiselta puolelta. Business as usual ei voi jatkua. Se on vähintä mitä voimme tehdä ukrainalaisten lasten ja omiemme tulevaisuuden hyväksi.


Ulkoministeriöstä kerrotaan, että viisumien myöntämisen pysäyttämiseksi voitaisiin ryhtyä olemassa olevin valtuuksin, ilman lainmuutosta. Riittäisi, että jättäisi ottamasta vastaan viisumihakemuksia. Siihen tarvittaisiin vain poliittinen päätös. Migri hidasteli vuonna 2016 turvapaikkahakemusten käsittelyä, koska siellä tiedettiin tiukempien lakien olevan putkessa tulossa. Näin moni jäi ilman turvapaikkaa Suomesta. Sääntö-Suomi kyllä joustaa tarvittaessa, siitä on tämä valitettava ennakkotapaus. Kenties nyt voisimme jättää viisumihakemukset hyllylle seisomaan, lukuun ottamatta omaistensa luokse vierailevien venäläisten viisumeita, kunnes EU tekee omat johtopäätöksensä.


Herätään uuteen muuttuneeseen todellisuuteen ajoissa. Maailma ympärillämme on muuttunut. Suomi on muuttunut. NATO:n myötä määrittelemme kenen kanssa ja millä ehdoilla haluamme seurustella. Nuollaan nopeasti liittoutumattomuuden luopumisesta aiheutuneet haavamme kiinni. Kirjoitetaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkamme uusiksi, ja annetaan sille selkeät arvot, joiden keskiöön tulee toteamus siitä, että emme hyväksy sotaa, nälänhädän aiheuttamista ja pakkosiirtoja. Näillä teoilla me myös ennakolta määrittelemme, millainen NATO-maa olisimme. Sellainen, joka siinä koalitiossa päätöksillään ei lähde sortamaan eikä vapauttamaan, vaan on mukana rakentamassa rauhallisempaa maailmaa.

Ja alkuun laitetaan turismille stoppi.

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page